Dagaanbiedingen overzicht dagaanbiedingsms.nl

De loopband: is het een goed idee?

Loopband

De loopband is één van de populairste fitnessapparaten van de sportschool. Het is ook één van de populairste apparaten voor de particuliere markt. De reden van die populariteit valt natuurlijk niet erg ver te zoeken: het is een ontzettend simpel apparaat om te gebruiken. Maar is het eigenlijk wel een goed idee om vol voor die loopband te gaan? Is een loopband een effectief en efficiënt apparaat om mee aan de slag te gaan? Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een loopband? We zetten ze even op een rij.

De voordelen

Als je op een loopband gaat plaatsnemen dan doe je dat omdat je gewicht wilt verliezen, gezonder wilt worden of je conditie wilt verbeteren. Meestal zelfs een combinatie van deze drie zaken. Om met het goede nieuws in huis te vallen: een loopband zal absoluut een effect hebben op deze drie aspecten. De voordelen van het toestel zijn dan ook niet min.

De zekerheid van het tempo

Als je buiten gaat lopen dan is het vaak gissen wat jouw snelheid nu eigenlijk is. Zeker als je volgens een bepaald schema aan het trainen bent kan dat nog al eens lastig zijn. Ook GPS-horloges bieden hierbij niet altijd een uitkomst. De verbinding valt soms weg en ze lopen altijd net iets achter de feiten aan. Bij een loopband kan je de snelheid exact instellen. Je loopt bovendien exact zo ver en zo lang als je wilt. De precisie van het meten is een gigantisch voordeel ten opzichte van meer traditionele vormen van joggen.

Je bent beschermd tegen de elementen

Buiten gaan joggen als het koud is, er veel wind is of als het regent? Dat is niet echt fijn. Een loopband is dan een handig en een dankbaar alternatief om jouw training toch af te kunnen werken aan een aangename temperatuur. Installeer even een televisie en je kunt zelfs nog wat ontspannen tussendoor ook!

Minder blessures

Het oppervlak van een loopband is zo gemaakt dat de schokken van het lopen geabsorbeerd worden. Als je buiten gaat joggen is dit veel minder het geval. Dat betekent ook dat jouw lichaam een stuk minder blessuregevoelig is als je gaat trainen op een loopband versus buiten joggen.

De helling!

Zo goed als elke loopband heeft vandaag de dag de functie dat je hem kunt laten hellen. Bergopwaarts trainen is dan ook een fluitje van een cent als je het net iets intensiever wenst. Dit is een flexibiliteit die je buiten niet of alleszins niet nabij terug kunt vinden.

De nadelen

Natuurlijk is een loopband ook een toestel waar wat nadelen aan verbonden zijn. Welke zijn dat dan?

Investeren of de deur uit

Als je een loopband thuis wilt plaatsen ga je een investering moeten doen. Gebruik je de loopband in de sportschool? Dan moet je alsnog de deur uit om er gebruik van te kunnen maken.

Niet per se de meest effectieve oefening

Joggen is een ontzettend goede oefening voor de basisconditie. Als je op andere aspecten dan duurvermogen en conditie wilt werken is joggen echter niet de ideale keuze. Voor gewichtsverlies zijn er betere alternatieven en ook als je aan jouw figuur op een specifieke manier wilt werken ga je met lopen niet ver komen. Aan het eind van de dag is joggen een goede starter maar ook niet meer dan dat.

De gezonde buitenlucht ontbreekt

Ongetwijfeld één van de grootste voordelen van buiten lopen is dat je gezonde buitenlucht binnen krijgt. Op een loopband valt dat natuurlijk helemaal weg. Dat gezondheidsvoordeel kan je dan ook schrappen.

x